Daj się odnaleźć

Mapy obwodów

Ankiety łowieckie

Pogotowie postrzał.

Kamera EREAGLE E1

Aplikacje

Oceń psa

Szukaj

IV Hubertus Pułtuski 2017

 

 IV Hubertus Pułtuski za nami. W dniach 21-22 października 2017r na Podzamczu Pułtuskiego Zamku odbyły się obchody dnia patrona myśliwych pod nazwą "Hubertus Pułtuski. Organizatorami byli: Stowarzyszenie „Wspólnota Polska”, Dom Polonii w Pułtusku, Nadleśnictwo Pułtusk, Pułtuskie Stowarzyszenie Miłośników Muzyki i Kultury Łowieckiej oraz Polski Związek Łowiecki.


   Uroczystości rozpoczęły się od mszy św. po której myśliwi z kilku lokalnych kół łowieckich rozjechali się do kniei na łowy. Kulminacją pierwszego dnia był pokot, podczas którego prowadzący wspomniał nasze tradycje i zwyczaje łowieckie. Od prowadzących polowania w poszczególnych kołach przyjął sprawozdanie a następnie przy dźwiękach sygnalistów oddano hołd upolowanej zwierzynie. Ogłoszono i uhonorowano także króla i wicekróla polowania oraz oczywiście króla pudlarzy :) Jednak w tym dniu nie jest najważniejszą sprawą, kto co pozyskał i w jakiej ilości. Wspólne polowanie kolegów z kilku kół to przede wszystkim uczczenie dnia naszego patrona a także integracja środowiska myśliwych miedzy sobą oraz z osobami niepolującymi.

  W czasie pokotu ślubowanie złożyło dwóch adeptów, którzy wstąpili w szeregi Braci Łowieckiej i były to ich pierwsze łowy zbiorowe. 

  Po tej uroczystości wszystkich poczęstowano przepysznym bigosem myśliwskim, który w takiej atmosferze, na świeżym powietrzu smakował wyśmienicie. Każdy, kto przybył na podzamcze mógł spróbować wspaniałej myśliwskiej potrawy a smakowała ona wyśmienicie o czym świadczyły liczne dokładki.

  Pierwszy dzień IV Hubertusa zakończył się balem myśliwskim, w którym udział wzięli myśliwi z rodzinami i zaproszeni goście. Stoły dosłownie uginały się pod przygotowanym jadłem z dziczyzny. Trzeba tu zaznaczyć, że na Zamku Pułtuskim serwuje się wyłącznie potrawy przygotowane na miejscy, których głównym składnikiem jest dziczyzna a wszystkie potrawy przygotowywane są według przepisów i pod "czujnym okiem" dr Grzegorza Russaka.

  Po krótkim wstępie rozpoczął się prawdziwy bal. Tak wspaniałej atmosfery można tylko pozazdrościć. Koledzy myśliwi z kilku kół wspólnie bawili się do rana. Perełką balu były także pieczone dziki, które przed serwowaniem wjechały na salę w płomieniach. Długo można by rozwodzić się nad smakami, ale kto raz spróbował dziczyzny według przepisów dr Grzegorza Russaka, ten z pewnością wie o czym piszę. 

  Drugi dzień uroczystości to również poczęstunek gości potrawami z dziczyzny oraz liczne atrakcje na podzamczu. Były stoiska edukacyjne Lasów Państwowych i PZŁ, były pokazy ptaków łowczych i psów a także wyłoniono zwycięzców konkursu plastycznego "Las w moich oczach".

  IV Hubertus Pułtuski to kolejne wydarzenie o chaarakterze integracyjno-edukacyjnym, które na stałe wpisało się w kalendarz wydarzeń łowieckich. Wielkie słowa uznania należą się organizatorom, którzy perfekcyjnie przygotowali wszystkie szczegóły dwudniowej imprezy. Nie było żadnych niedociągnięć a po minach gości przechadzających się na podzamczu widać było zadowolenie. Duże podziękowanie należy się też miejscowym myśliwym, którzy doskonale zdają sobie sprawę z potrzeby organizacji takich otwartych dla wszystkich wydarzeń. 

  Dziękujemy organizatorom i myśliwym za możliwość udziału w Hubertusie Pułtuskim i mamy nadzieję na spotkanie za rok. 
Darz Bór!

Piotr Gawin




www.zamekpultusk.pl

Polecamy

Wspomnienia z kniei

Postrzałki ankieta

TOP